What happens when a Chinese talks in french with a Blondy?

Dorind sa profit de ultimele zile de vara, ne-am decis cu o prietena sa mergem in acest week-end sa vizitam Normandia. Vizitasem deja Le Havre si Honfleur, insa doream sa descopar si celelalte plaje, precum si Casa si Gradina Monet. Pentru a vedea toate punctele turistice, am decis sa luam un circuit cu autocarul de doua zile, cu ghid, care sa ne ajute sa descoperim si sa aflam mai multe despre zona.

Eram curioase amandoua, ne doream sa cunoastem persoane interesante, sa vedem locuri frumoase si sa ne simtim bine. Dar cum planul de acasa nu iese cu cel din targ, ne-am trezit ca plecam la drum cu 3 autocare pline cu chinezi si noi doua. Am zis ca hai ca va fi interesant, doar in descrierea circuitului ziceau ca vom avea ghid care va vorbi in engleza si franceza. In realitate a vorbit in chineza si cateva tampenii monumentale in franceza, care ne-au bine dispus pe durata intregului traseu.

Primul punct turistic a fost Casa si gradina Monet, un loc impresionant, care a fost pentru Monet un adevarat lacas de inspiratie. Este de departe preferatul meu dintre Impresionisti, asadar ardeam de nerabdare sa ii vad domeniul care a jucat rolul de “Muza”. Ma si vedeam deja stand pe un sezlong in gradina din jurul casei, cu o muzica relaxanta si o carte de citit. As putea uita de mine linistita, stand acolo si contempland frumusetea locului.

Etretat, Normandie, un univers paralel de frumusete

Ne-am indreptat spre plaja Etretat, si ascultam Ghidul care speram noi ca ne va spune lucruri interesante despre Falezele din Etretat. Am descoperit ca in China mai exista o faleza “geamana” cu cea din Etretat, la Guilin. Diferenta consta in faptul ca in Etretat, Normandia, exista 3 elefanti: elefantul mama, elefantul tata si elefantul copil. La Guilin, exista un singur elefant. Nu am putut sa nu ne intrebam oare ce sex are elefantul din Guilin.

Am ajuns pe faleza din Etretat si cautam cu prietena mea elefantii, sa ii vedem si noi domle’, dar nici urma de familia elefantilor. Ne-am gandit ca poate au mers in vizita la elefantul solitar din Guilin de nu le dam de urma. Am profitat in schimb de plaja extraordinara din Etretat, nisipul perfect, apa turcoaz, mirosul algelor si al scoicilor si sunetul marii.

Cand ne-am intors la autocar, l-am intrebat ce e cu elefantii si unde au plecat. Ne-a explicat ca sunt 3 stanci in forma de elefant care isi scalda trompa in mare. Ding, am inteles si noi apoi despre ce vorbeste. Nu l-am mai intrebat si despre sexul elefantului din Guilin ca nu mai era cazul.

Elefantul solitar din Guilin, China

Sursa foto: chine-tour.com

Jandarmii din Caen care “impusca …  cu prune”

Dupa ce am vizitat Deauville si Trouville unde am prins mareea in plin reflux, ne-am indreptat spre Hotelul unde urma sa fim cazati, in Caen. Ghidul, incerca sa ne explice in franceza ca nu avem mult timp la dispozitie sa petrecem in Deauville si Trouville deoarece trebuie sa ajungem la Hotel inainte de ora 20:00, altfel jandarmii ne vor verifica bagajele si daca ceva nu le convine ne vor impusca cu prune (“ils vont nous tirer des prunes”). Am tot dezbatut subiectul cu prietena mea in timpul cinei la un pahar de vin si nu gaseam nicio explicatie privind jandarmii care ne vor impusca cu prune. Oare de ce ar face acest lucru si ce le-am facut sa ii enervam atat de tare? O fi vreo traditie pe aici sa fii impuscat cu prune? Macar sa gasim niste jandarmi sexy, sa merite osteneala, ne gandeam noi, sorbind si al doilea pahar de vin. Am tot cautat jandarmii si ne gandeam oare unde isi tin prunele. Oare trebuie sa cumparam noi prunele, sau au ei in stoc?

Am terminat si sticla de vin si nici urma de jandarmi sau sa elucidam catusi de cat acest mister. Am zis ca poate ne ajuta prietenul nostru Google. Si ce sa vezi, cum Google le stie pe toate, ne-a ajutat sa ii dam de cap. Se pare ca exista din vechime o expresie “se prendre des prunes“, adica sa primesti o contraventie, amenda. Prietena mea citea de pe site si imi explica in franceza ca “Voilà, ça veut dire qu’ils vont nous tirer une amende”, (adica, ne vor da o amenda)  la care eu, “Deci nu ne vor impusca cu prune ci cu migdale?” (ils vont nous tirer des almonds, pas des prunes?). Dupa 10 minute am inteles ca vorbeam despre lucruri diferite fiecare, insa am putut dormi linistite, ca nu exista jandarmi care ne vor impusca … cu prune. In schimb, misterul de ce ne-ar da o amenda ca ajungem la Hotel dupa ora 20:00 tot a ramas.

Mont Saint-Michel, o oaza de liniste si istorie

A doua zi am pornit dis de dimineata spre Saint-Malo si Mont Saint-Michel, cea din urma fiind o stanca granitica de 78 m inaltime din Golful Saint-Malo din Marea Manecii. Am prins marea retrasa, vazand doar namol cat poti vedea cu ochii, pana la Orizont. Totusi, muntele isi merita renumele, fapt pentru care are 3.200.000 de vizitatori anual si doar 41 de localnici. Aici se manifesta cel mai reprezentativ fenomen de flux si reflux: in timpul fluxului este insula, comunicatia cu teritoriul continental fiind intrerupta, iar in timpul refluxului devine peninsula.

In varful stancii se afla o manastire fortificata, ridicata incepand cu secolul al VIII-lea. A jucat un rol important in istoria Frantei, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze in timpul „Razboiului de 100 de ani”.

Aici ghidul ne-a spus doar ca nu avem dreptul sa ne aruncam de pe ruine, deoarece trebuie sa ne intoarcem in siguranta in Paris. Daca nu am avut dreptul, ne-am comportat ca atare si am zis ca vom merge alta data sa ne aruncam, cand vom avea dreptul. Fapt pentru care, astazi sunt in Paris si va scriu acest articol.

Fashionista in Paris

Fashion | Marketing | Personal Shopping

There are 1 Comments

  • Ventiris says:

    Cum se spune corect în franceză: „săraca blondă”, sau „bietu’ chinez”? 😀

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *